Vakantietaxi steunt Breath Care for Kids

De situatie in Oekraïne raakt ons in ons hart. Wij zijn bijzonder geschokt door wat Oekraïne en haar inwoners overkomt op dit moment. Vakantietaxi.nl steunt Breath Care for Kids samen met Taxibedrijf Van Rhijn in om de vluchtelingen te helpen waar mogelijk. Lees hier ons reisverslag.

Breath Care for Kids

Zondag 6 maart 2022 zijn wij voor stichting Breath Care for Kids afgereisd naar Duitsland. Bij een gastgezin wachtte een groot gezin op ons. Dagenlang waren zij al onderweg vanuit Oost-Oekraine. Geslapen in de schuilkelder, in een oud busje gevlucht voor bommen en geweld, angstig, alles kwijt en onderweg naar het onbekende Nederland.

Vader, moeder en 10 pleegkinderen in de leeftijd van 1,5 tot 16 jaar. Ga er maar aanstaan! Toen wij gevraagd werden door ambassadeur Evgeniy Levchenko hebben wij geen moment getwijfeld. Collega’s, buren, kennissen; iedereen bracht dekens, speelgoed, verzorginsproducten en allerlei lekkers voor de ouders en kinderen die we op zouden halen.

Wat kan ik betekenen voor vluchtelingen?

Het is een vraag die je veel hoort; ,,Wat kan ik betekenen voor vluchtelingen?” Dat is een vraag met duizend antwoorden. Maar hoe groot of hoe klein jouw bijdrage is, je kunt altijd iets betekenen. Verzamel spullen die zij nodig hebben, leid ze rond in het dorp of de wijk waar je woont. Ga samen koken of fietsen. Laat kinderen naar school gaan en samen spelen. Verwijs naar waardevolle instanties; de kerk, het wijkteam, de Gemeente, bedrijven waar ze kunnen werken.

Vluchtelingenwerk en het Rode Kruis kunnen je de voorlichting bieden en kunnen vrijwilligers gebruiken.

Vluchtelingen ophalen, een bijzondere reis

Het was een warm welkom in Duitsland. De pleegmoeder en de moeder van het gastgezin hadden uitgebreid gekookt. Het was een gezellig samenzijn waarin taalbarrieres werden doorbroken met SayHi en Google Translate. Er werd gesproken, getroost en ook gelachen. Na het inpakken vertrokken wij richting Nederland met een aantal oudere kinderen in onze bus. Dit was lastig voor hen. Vreemde mensen, waar gaan we heen, hoe lang duurt deze reis? Er werd gehuild. Troosten is lastig via een translation app, maar sommige zaken blijken universeel. Wie laat de hardste boer doet het kennelijk bij alle pubers goed. Soepstengel-eet-wedstrijden, Coca Cola en Fanta drinken, Dubbelfriss proberen, spekkies snacken en Spotify op replay. Het werd een schoolreisje met kinderen die je niet verstaat, maar wel begrijpt.

De kinderen waren dankbaar voor alles wat we hadden meegenomen, vrolijke fleecedekens, raceauto’s, knuffels. Het kwam allemaal zo goed terecht.

Aangekomen in hun appartementen in Bergen aan Zee konden zij gaan landen. Dat was hard nodig, want de reis was lang. De volgende dag ontvingen wij foto’s van het gezin op het strand. De kinderen lachten en speelden met de FC Utrecht bal die via ons was gedoneerd door een Nederlandse jongen van hun leeftijd. Hartverwarmend.

Wij blijven ons inzetten waar we kunnen. Misschien is het maar een druppel op een gloeiende plaat, maar weten dat in ieder geval dit gezin veilig en warm wordt opgevangen, dat er medische verzorging en begeleiding is, dat de kinderen naar school gaan en hun ouders rust en veiligheid wordt geboden geeft een goed gevoel. Laten we hopen dat de oorlog niet lang duurt en dat zij op een dag terug mogen gaan naar hun Vaderland.